شهر کرمان ، یکی از کلانشهرهای ایران و مرکز استان کرمان درجنوب شرقی ایران است . جمعیت این شهر طبق سرشماری سال 1385 آمار ایران برابر با 515٬114 نفر بودهاست . به لحاظ اداری ، سیاسی و فرهنگی و صنعتی بزرگترین و مهمترین شهر جنوب و جنوب شرق ایران است . به دلیل وسعت شهری زیاد و گستردگی شهر کرمان ، این شهر جزو کلانشهرهای ایران طبقهبندی شدهاست . وسعت کلانشهر کرمان 13٫100 هکتار است و وسعتی معادل کلانشهر شیراز دارد.کرمان به لحاظ تاریخی جزو پنج شهر اول ایران به شمار میرود.شهر کرمان ، یک مرکز جمعیتی در منطقه جنوب شرق ایران است . حاشیهنشینی مهمترین مشکل کلانشهرکرمان است .
در مدارک تاریخی و جغرافیایی اسلامی ، از منطقه کرمان ، کارمانیا ، ژرمانیا ، کرمانیا ، کارمان ، کریمان ، کارمانی ، کرمانی و بوتیا ذکر شدهاست . برخی از جغرافیادانان ، نام قدیم کرمان را گواشیر خواندهاند . گفته میشود گواشیر همان (کورهاردشیر) یا شهر اردشیر بودهاست که به تدریج به (گواشیر) تبدیل شدهاست . این شهر به واسطهٔ آن که در قدیم شش دروازه داشته به شهر شش دروازه نیز مشهور بودهاست .
ایالت کرمان قدیم تا کناره تنگه هرمز و دریای عمان بوده و قسمت عظیمی از استان هرمزگان را هم دربر میگرفتهاست . ابن حوقل حدود آنرا در مشرق مکران ، در مغرب فارس ، در شمال بیابان خراسان و ناحیه سیستان و در جنوب دریای فارس می داند. و از شهرهای آن هرمز ، جیرفت، بم ، سیرجان ، فهرج و... بودهاست . مقدسی این ایالت را شامل پنج خوره و ناحیت : بردسیر ، نرماشیر ، سیرجان ، بم و جیرفت می داند .
در سال 1293 هجری قمری دور شهر کرمان تقریباً یک فرسخ (6 کیلومتر) به شکل قثا (خیار چمبر) و طولش از دروازه خراسانی (دروازه گبری) تا دروازه رق آباد (ریگ آباد) و عرضش از دروازه وکیل تا دروازه ارگ و این شهر با برج و بارو و خندقهایی به عرض تقریبی ده متر و عمق چهار متر، محصور بودهاست .
شهر کرمان مشتمل بر شش دروازه بوده است به این شرح ( خلاف حرکت عقربههای ساعت ) 1- دروازه مسجد یا دروازه وکیل در محل فعلی میدان شهداء(مشتاق) 2- دروازه ناصری واقع در شرق محله شهر 3-دروازه گبری یا خراسانی 4- دروازه سلطانی یا دولت 5- دروازه ارگ یا دروازه باغ 6- دروازه رق آباد
وسعت شهر کرمان که تا اواخر قاجاریه ودر داخل حصار حدود دویست هکتار بود با تخریب حصارها که از دهه اول قرن حاضر با تخریب دروازها شروع شد وتا دهه 1340 ادامه یافت در سال 1969 میلادی مصدف با 1345 ه ش بر اساس نقشهای که روگراستون ترسیم نمودهاست به 400 هکتار رسیدهاست یعنی در نیمه قرن 14 ه ش وسعت شهر کرمان دو برابر شدهاست. بر اساس آمار منتشر شده شهرداری کرمان محدوده خدماتی شهر در سال 1357 به 3072 هکتار ودر سال 65 به 5088 هکتار و در سال 1371به 7652 هکتار در سال 1375 11000 هکتار و در سال 1378 به حدود 15000 هکتار رسیدهاست . و اکنون در زمره کلانشهرهای ایران جای گرفته است .
شهر کرمان به دلیل اهمیتی که در ایران داشته در برهههایی از زمان به عنوان پایتخت ایران مطرح بودهاست . در برخی دورهها چند پایتخت در زمانهای مختلف و در دوران حکام و پادشاهان مختلف وجود داشتهاست . دورههایی که کرمان در کنار برخی شهرهای دیگر پایتخت بودهاست : قراختائیان : (حدود 70 سال، تنها کرمان پایتخت بودهاست) . آل بویه : به همراه چندشهردیگر و در دورههای مختلف . آل مظفر: کرمان به همراه چندشهر دیگر . زندیه : پس از سقوط شیراز توسط آقامحمدخان قاجار ، لطفعلی خان زند به کرمان رفت و این شهر را تا حدود دوسال پایتخت قرار داد.
در این سایت میتوانید در صورت تمایل، رزرو آنلاین ، هتل های کرمان و هتل های استان کرمان را ضمن بررسی قیمت و امکانات هتل انجام دهید.