-
- لیست شهرها
- شهر تبریز
شهر تبریز
شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی می باشد و در 38 و 4 درجه عرض جغرافیایی و 46 و 18 درجه طول جغرافیایی واقع شده است و ارتفاع متوسط آن ازسطح دریا 1366 متر می باشد. شهر تبریز یکی از بزرگترین شهرهای ایران بوده و در دره آجی چای بنا شده است. فاصله شهرستان تبریز تا تهران 624 کیلومتر و از طریق خط آهن تهران تبریز 736 کیلومتر می باشد. شهر تبریز در گوشه شرقی دشت رسوبی همواری با شیب متوسط به سوی دریاچه ارومیه گسترده شده است در شمال آن کوه های عون بن علی پله چین بهلول و بابا باغی و در جنوب آن سلسله جبال سهند قرار دارد. شهر تبریز در مجموع منطقه خوش آب وهوا و سردسیری است و از لطافت ویژه ای برخوردار است. متوسط درجه حرارت سالانه شهر تبریز تقریبا 12درجه سانتیگراد می باشد و این در حالی است که حداکثر مطلق درجه حرارت آن تقریبا 41 درجه سانتیگراد و حداقل مطلق آن 25 درجه زیر صفر نیز گزارش شده است. متوسط بارندگی سالانه این شهر حدود 308 میلیمتر است و معدل تعداد روزهای یخبندان در طول سال درحدود102 روز می باشد. در قدیم شهر تبریز در تهیه صنایع دستی شهرت جهانی داشت و کارخانه های متعددی در آن برای بافت پارچه های زربفت وجود داشت از جمله یک نوع قالی و پارچه ای از نوع الیجه می بافته اند که بسیار مشهور بود در زمان شاه صفی پارچه های حریر و قناویز قطیفه دادائی و پارچه هایی به نام قماش معروف بوده اند د حال حاضر بافت الیجه و پارچه های قطنی عبا، جاجیم های ابریشمی و صنعت سیاه قلم روی نقره و قالی بافی و سایر صنایع دستی رواج دارد تبریز شهری است صنعتی و نیمه کشاورزی که به جهت واقع شدن بر سر راه ترکیه و اروپا یک شهر ترانزیتی محسوب میشود از جمله صادرات این شهر ماشین آلات صنعتی و کشاورزی حوله چرم پارچه آرد خشکبار ،غلات و حبوبات است هم اکنون این شهر به دلیل وجود کارخانه ها وکارگاه های بزرگ صنعتی و تولیدی یکی از قطبهای مهم صنعتی کشور محسوب میشود . هتل های شهر تبریز میزبان مسافران و گردشگران به این شهر می باشد.
اولین چاپخانه در سال 1227 توسط شاهزاده عباس میرزا در تبریز تاسیس شد و 12 سال بعد دومین چاپخانه در تهران تاسیس گردید .
برای اولین بار کتب خارجی در تبریز ترجمه گردید که از آن جمله عبارتند از : پطر کبیر ، شارل دوازدهم ، اسکندر کبیر ، ...
اولین رمان ایران به نام ((ستارگان فریب خورده- حکایت یوسف شاه سراج)) توسط میرزا فتحعلی آخوند زاده در تبریز به رشته تحریر در آمد .
اولین دایرهّ المعارف توسط محمد رضا زنوزی تبریزی نوشته شد .
اولین کتابخانه عمومی توسط میرزاحسن خان خازن لشگر در سال 1312 در تبریز تاسیس شد .
اولین سینمای ایران پس از پنج سال از اختراع جهانی آن (توسط برادرن لومیر) ، در تبریز با نام سولّی (آفتاب) تاسیس گردید .
اولین نمایشنامه و تئاتر در تبریز به سال 1261 شکل گرفت .
اولین عکاسخانه توسط قاسم میرزا در تبریز راه اندازی شد .
اولین فوتبالیست شاغل در اروپا (بلژیک) به نام حسین صدقیانی از اهالی تبریز در سالهای 1309-1311 بهترین گل زن باشگاههای این کشور بود و در فینال جام باشگاههای بلژیک با به ثمر رساندن سه گل باعث قهرمانی تیم رویال شالروا اسپورتینگ کلوپ در مقابل تیم بروکسل گردید .
در زمینه پزشکی نخستین طبیب محصل فرهنگ نخستین کتابهای پزشکی - نخستین آبله کوبی - نخستین دانشکده پرستاری مامائی - نخستین دندانهای مصنوعی - اولین عمل قلب باز - پیوند قلب برروی سگها و نخستین عمل پیوند کلیه توسط دکتر جواد هیات در سال 1347 در تبریز به انجام رسید .
اولین هوانورد ایرانی به نام کلنل محمد تقی خان پسیان از اهالی تبریز بود .
اولین کارخانه اسلحه و مهمات در شهر تبریز بنا نهاده شد .
اولین کارخانه چینی سازی در شهر تبریز ساخته شد .
اولین کارخانه تولید برق در این شهر و اولین خیابانی که در آن از چراغهای برقی استفاده شد خیابان چراغ گازی تبریز بود .
اولین ضرابخانه ماشینی و انتشار اسکناس از فعالیت های شهر تبریز اولین ها بود .
اولین شهر ایران که صاحب تلفن شد تبریز بود .
اولین انجمن زنان در تبریز توسط صاحب سلطان خانم تشکیل گردید .
اولین بلدیه و نظمیه پلیس مردمی و شهرداری ایران متعلق به تبریز است.
اولین مهمانخانه توسط میرزا اسحق خان معززالدوله در تبریز پذیرای مهمان گردید .
اولین مدرسه کر و لال ها توسط جبارباغچه بان و اولین مدرسه نابینایان توسط یک میسیون آلمانی و اولین مدارس حرفه ای و بازرگانی توسط محمدعلی تربیت واولین کودکستان توسط ابوالقاسم فیوضات در تبریز بنا گذاشته شد .
اولین پایگاه لرزه نگاری در تبریز (شهر زلزله خیز) بنا گذاشته شد .